Donderdagmiddag 9 juni 2022 was ik bij de officiële opening van Flora Experience. Dit is een expositie over dementie in het woonzorgcentrum Flora wat staat op het terrein van de Floriade. De reden van mijn aanwezigheid was het feit dat er vier objecten van het Dementie Museum in de tentoonstelling zijn opgenomen, wat best een hele eer is.
De Floriade 2022 heeft als thema Growing Green Cities. Op deze Expo worden oplossingen die nodig zijn om steden groener, gezonder en leuker te maken gepresenteerd. Aanleiding genoeg om een expositie over dementie te organiseren, immers iedereen die te maken heeft met dementie is wel gebaat bij meer groene en gezonde, lees dementie- en mensvriendelijke, steden.
Om een veelzijdige en ervaringenrijke tentoonstelling op te zetten is Stichting Flora Experience opgericht. Bestuursvoorzitter André Phiferons opende de bijeenkomst en vertelde hoe de expositie tot stand is gekomen. Het programma bestond behalve uit een feestelijk ontvangst, ook uit een rondleiding, toespraken van experts uit verschillende delen van het land en een bijzondere borrel met – speciaal voor de hersenen – gezonde hapjes. We waren met naar schatting zo’n veertig betrokkenen.
Op de tentoonstelling is veel te lezen over dementie. Er kunnen afbeeldingen en films over het hebben van dementie worden bekeken. En men kan zelf bijvoorbeeld door middel van een VR-bril een glimp ervaren van hoe het is om dementie te hebben.
Eén van zorgconcepten die een plek heeft op de tentoonstelling, wil ik er graag uitlichten: namelijk het model van de Oostenrijkse professor Erwin Böhm. Dolf Becx vertelde over wat dit model inhoudt. Wat mij betreft is de interesse voor de ander en de aandacht voor klein dagelijks geluk in deze benadering hèt goud in de omgang met mensen die te maken hebben met dementie (d.w.z. mensen met dementie, naasten, mantelzorgers en verzorgers).
Een andere spreker was Freek Gillissen, dementie-verpleegkundige bij het Alzheimercentrum Amsterdam. Hij vertelde over het belang van een goede dementiezorg en waar deze dan uit moet bestaan. Ooit stond Freek Gillissen ook mede aan de wieg van het Dementie Museum.
Ik heb genoten van deze middag waar zoveel wijdverbreide ervaring, inzet en vooral passie voor mensen met dementie bij elkaar kwamen!
1 comments
Ik vind het heel erg goed wat jullie doen