2022 06 09 Flora Experience interieur 1

Flora Experience officieel geopend

Donderdagmiddag 9 juni 2022 was ik bij de officiële opening van Flora Experience. Dit is een expositie over dementie in het woonzorgcentrum Flora wat staat op het terrein van de Floriade. De reden van mijn aanwezigheid was het feit dat er vier objecten van het Dementie Museum in de tentoonstelling zijn opgenomen, wat best een hele eer is.

De Floriade 2022 heeft als thema Growing Green Cities. Op deze Expo worden oplossingen die nodig zijn om steden groener, gezonder en leuker te maken gepresenteerd. Aanleiding genoeg om een expositie over dementie te organiseren, immers iedereen die te maken heeft met dementie is wel gebaat bij meer groene en gezonde, lees dementie- en mensvriendelijke, steden.

2022 06 09 Flora Experience Setting Drie Verhalen en Dromen
Flora Experience Setting Drie Verhalen en Dromen

Om een veelzijdige en ervaringenrijke tentoonstelling op te zetten is Stichting Flora Experience opgericht. Bestuursvoorzitter André Phiferons opende de bijeenkomst en vertelde hoe de expositie tot stand is gekomen. Het programma bestond behalve uit een feestelijk ontvangst, ook uit een rondleiding, toespraken van experts uit verschillende delen van het land en een bijzondere borrel met – speciaal voor de hersenen – gezonde hapjes. We waren met naar schatting zo’n veertig betrokkenen.

Op de tentoonstelling is veel te lezen over dementie. Er kunnen afbeeldingen en films over het hebben van dementie worden bekeken. En men kan zelf bijvoorbeeld door middel van een VR-bril een glimp ervaren van hoe het is om dementie te hebben.

2022 06 09 Flora Experience Opening
Flora Experience opening
2022 06 09 Flora Experience Informatiehoek met DM objecten
Informatiehoek met DM objecten
2022 06 09 Flora Experience Gids en Verhalenboek
Gids en Verhalenboek

Eén van zorgconcepten die een plek heeft op de tentoonstelling, wil ik er graag uitlichten: namelijk het model van de Oostenrijkse professor Erwin Böhm. Dolf Becx vertelde over wat dit model inhoudt. Wat mij betreft is de interesse voor de ander en de aandacht voor klein dagelijks geluk in deze benadering hèt goud in de omgang met mensen die te maken hebben met dementie (d.w.z. mensen met dementie, naasten, mantelzorgers en verzorgers).

2022 06 09 Flora Experience Gezonde hapjes
Gezonde hapjes
2022 06 09 Flora Experience Freek Gillissen
Freek Gillissen
2022 06 09 Flora Experience exterieur
Flora Exerience exterieur

Een andere spreker was Freek Gillissen, dementie-verpleegkundige bij het Alzheimercentrum Amsterdam. Hij vertelde over het belang van een goede dementiezorg en waar deze dan uit moet bestaan. Ooit stond Freek Gillissen ook mede aan de wieg van het Dementie Museum.

Ik heb genoten van deze middag waar zoveel wijdverbreide ervaring, inzet en vooral passie voor mensen met dementie bij elkaar kwamen!

Over de auteur

Initiatiefneemster Dementie Museum. Ik werk al jaren met mensen met dementie en hun naasten. Het Dementie Museum beoogt een oase van nieuwe ervaringen te zijn voor iedereen die te maken heeft met dementie. Reacties welkom!

1 comments

  1. Liese

    Ik vind het heel erg goed wat jullie doen

Schrijf een reactie

*

Ga naar de inhoud